De bedste surdejsboller (røremaskine)

Opdateret: 30. okt. 2019
Jeg har forsøgt mange gange at lave surdejsboller, men har ofte fået meget tunge og klæ boller, som nærmest ikke var værd at spise. Nogle gange er det gået så galt, at vi endte med gå ned og stå 30 min i kø til Juno´s bakery på Østerbro, fordi han bager et virkeligt dejligt brød og kardemomme snurrer, som man bare SKAL smage, hvis man ikke har prøvet det endnu. En dag efter træning cyklet jeg fordi og talte med ham. Han delte ud af sin erfarring, og jeg fik en masse gode råd og tips til at bage et godt surdejsbrød og boller. Resultaterne efterfølgende har været rigtig gode.

Kunsten er, at få et luftigt brød med en saftig krumme, som ikke vejer særlig meget.

Jeg har sammensat en opskrift af de guldkorn jeg fik fra Juno´s bageri til min egen opskrift som rent faktisk lykkes hver gang. Jeg har fundet ud af, at man skal bruge en lille smule gær, som jeg opbevarer i et glas med låg i køleskabet, så holder det længere tid. Jeg bruger en røremaskine fra Kitchen Aid, mini udgaven, som jeg fik i julegave, den klarer opgaven fint. Man skal dog holde øje med den, da den godt kan bevæge sig lidt på køkkenbordet, når den kører på maks hastighed. Jeg håber, I har mod på at kaste jer ud i det. Jeg vil elske at se jeres resultater, så tag mig endelig (frederikke.pihl) på instagram.


Ingredienser: 300 g Tipo 00 fra Valsemøllen 100 g grahamsmel fra Valsemøllen 70 g Ølandshvedemel fra Valsemøllen

4 dl vand

10 g salt

2 spsk surdej

5 g gær


Fremgangsmåde

Sørg for at have fodret din surdejen inden bagning. Om aftenen tager jeg 10 gram surdej fra min som står i køleskabet og fodre den lille del med 20 g vand og 20 g mel. Lad den stå på køkkenbordet med låget på klem til næste dag. Næste morgen fodre jeg den med 30 gr vand og 30 g mel (1:1:1). Sæt en elastik omkring glasset, som markerer, der hvor dejen er nu og vent til den er dobbelt størrelse. Det tager cirka 2-4 timer. Tjek om din dej er klar til at blive bagt med ved at fylde et glas med vand og komme lidt af dejen i. Kan den flyde er den god nok.

Dag 1: Nu skal vi igang med at lave dejen til vores surdejsboller. Start med at bland mel og vand sammen med hænderne så den får alle de gode bakterier og lad det hvile i 1 time gerne 2 timer med et låg over.

Opløs i mellem tiden gær i 1 spsk lunken vand og hæld det i skålen. Tilsæt også surdejen i skålen på din røremaskine og rør dejen i 2 min på mellem hastighed.

Tilsæt salt efterfølgende og skru op på maksimal hastighed på røremaskinen og rør i 7-10 minutter. Du vil opleve, at dejen slipper skålens kanter og hænger mere fast om krogen. Prøv at tage lidt olie på fingre og tage et stykke dej op, og se om du kan lave glutentesten, er det så tyndt, at du kan du se igennem dit stykke dej, så er den æltet nok.


Hæld dejen over i en oliesmurt skål. Jeg bruger disse kokkebøtter som kan slutte tæt, ellers kan man fint bruge en stor skål og dække til med husholdningsfilm/låg. Stil skålen på køkkenbordet. Efter 30 min folder du dejen og lad den hvile 30 min mere før du folder den en gang mere. Herefter skal dejen foldes 2 gange af en times interval inden du lader den langstidshæve i køleskabet med låget løst/husholdningsfilm over.


Dag 2: Næste morgen Tag skålen/kokkebøtten ud af køleskabet og tænd ovnen på 275 gr med bagepladerne i.

Hæld din dej ud på et bord drysset med sesamfrø eller mel (dejen skal ikke æltes). Prøv at rør dejen så få gange som muligt. Skær på langs af dejen så du får nogle lange pølser, da det gør det nemmere at skære nogle boller ud med en spartel eller en kniv. Løft forsigtigt bollen over på et stykke bagepapir. Når ovnen er varm glider du bagepairet over på den varme bageplade og sætter en skål vand i bunden af ovnen.

Skru ovnen ned til 250 gr og bag bollerne i 14-15 min til de er flotte gyldne.


Afkøl bollerne på en rist og nyd dem lune med plantesmør eller marmelade. Velbekomme :)
Dette opslag indeholder reklame fra Valsemøllen.dk


59 visninger