Surdejsboller med hørfrø uden røremaskine

Opdateret: 18. sept. 2019

Gør din surdej klar til bagning

Sørg for at have fodret din surdej 2 gange inden bagning. Hvis jeg vil bage søndag morgen, tager jeg min surdej ud torsdag aften. Jeg fodrer den ved at tage 10 gram surdej fra og kommer den lille klump over i en andet glas/ beholder (gennemsigtig) for at se om den vokser. Resten af surdejen sætter jeg på køl indtil næste bagning. Så fodre jeg den lille klump surdej, som jeg har ude, ved at give den 20 g vand og 20 g mel. Lad den stå på køkkenbordet med låget på klem til næste dag. Næste morgen fodre jeg den med 30 gr vand og 30 g mel (1:1:1). Sæt en elastik omkring glasset, som markerer, der hvor dejen er nu, og vent til den er dobbelt størrelse. Det tager cirka 2-4 timer. Tjek om din dej er klar til at blive bagt med ved at fylde et glas med vand og komme lidt af dejen i. Kan den flyde er den god nok.


Opskrift ca 12 stk

400 g mel

375 g vand

100 g surdej

1/2 dl hørfrø og 1 dl vand lægges i blød

10 g salt


Fremgangsmåde

Dag 1:

 1. Nu skal vi igang med at lave dejen til vores surdejsboller. Start med at blande mel og vand sammen med hænderne så den får alle de gode bakterier og lad den hvile i 1 time gerne 2 timer med et låg/husholdningsfilm over. Læg også hørfrø i blød sammen med 1 dl vand.

 2. Efter 1-2 timer hældes surdejen over vand/mel blandingen. Træk med fingerne i dejens sider og før den over hinanden, så surdejen blandes med den restende dej. Jeg gør dette med hængerne for at mærke glutenstruktueren. Den er mege våd til at starte med, men bliver bedre med tiden.

 3. Tilsæt nu de udblødte hørfrø og bland igen på samme måde som før, hvor du hiver i dejens kanter og folder over hinanden. Tilsæt salt efterfølgende og bland igen.

 4. Hæld dejen over i en ren og oliesmurt skål. Jeg bruger disse kokkebøtter som kan slutte tæt, ellers kan man fint bruge en stor skål og dække til med husholdningsfilm/låg.

 5. Stil skålen på køkkenbordet.

 6. Efter 30 min folder du dejen ved at gøre fingrene våde løfter op i dejen fra midten af så den ene side kommer den anden. Så drejer du skålen 180 grader og folder igen så den anden side kommer under. De gør du med alle 4 sider af dejen. (se folde teknik her)

 7. Lad dejen hvile 30 min mere, før du folder den en gang mere. Herefter skal dejen foldes 2 gange af en times interval, inden du lader den langstidshæve i køleskabet med låget løst/husholdningsfilm over.

Dag 2:

 1. Næste morgen tager du skålen/kokkebøtten ud af køleskabet og tænd ovnen på 275 gr med bagepladerne i.

 2. Hæld din dej ud på et bord drysset med sesamfrø eller mel (dejen skal ikke æltes) og fold dejen en enkelt gang. Det gør, du ved at tage fat i de to yderste hjørner og folde over den ene side. Prøv at rør dejen, så få gange som muligt.

 3. Skær nu på langs af dejen, så du får to lange pølser, som gør det nemmere at skære nogle boller ud med en dej spartel. Skær og fold dejen ind under sig og løft forsigtigt bollen over på et stykke bagepapir.

 4. Når ovnen er varm, glider du bagepapiret over på den varme bageplade og sætter en skål vand i bunden af ovnen.

 5. Bag bollerne i 5 min ved 275 gr og ca. 10 min ved 250 gr til de er flotte gyldne.

 6. Afkøl bollerne på en rist, inden du skærer idem. De holder de sig friske i 3-4 dage men kan roligt fryses ned.

Velbekomme150 visninger