Surdejsbrød lavet på røremaskine

Opdateret: 30. okt. 2019Dette indlæg indeholder reklame fra Valsemøllen


Jeg bor på Østerbro og heldigvis rigtig tæt på Juno the bakery, så en dag efter træning cyklen jeg forbi og fik en rigtig god snak med en af kokke dernede. Han var helt vild sød til at fortælle og vise mig mig hans brød og hvilke konsistens hans brød har inde de bliver bagt. Det var virkelig spændende. Jeg har nu forsøgt at sammensætte en opskrift af de guldkorn jeg fik til min egen opskrift som rent faktisk lykkes hver gang. Hvis man ikke er helt sikker på sin surdej er stærk nok kan man bruge en lille smule gær. Jeg opbevarer min gær i et glas med låg på i køleskabet, så holder det sig længere tid.

Jeg laver min surdej på en røremaskine fra Kitchen Aid, mini udgaven, som jeg fik i julegave, den klarer opgaven fint. Man skal dog holde øje med den, da den godt kan bevæge sig lidt på bordpladen, når den kører på maks hastighed. Jeg håber I har mod på at kaste jer ud i surdejseventyret med mig, jeg har forsøgt at vise step by step hvordan man skal gøre, men hver sin surdej er forskellig og kræver kærlighed på forskellige måder. Jeg vil elske at se jeres resultater, så tag mig endelig (frederikke.pihl) på instagram.

Rigtig god fornøjelseDette er min surdej efter jeg har fodret den for 2 gang og nu er jeg klar til at bage med den.


Ingredienser til et brød:

400 g Manitoba mel fra Valsemøllen

100 g rugmel fra valsemøllen

3,6 dl vand

15 g salt

80 g surdej

2 g gærFremgangsmåde

Dag 1:

 1. Sørg for at have fodret din surdejen aften i forvejen, og igen næste morgen, så den dufter surt og bobler fint. Når din surdej peaker efter 2-3 timer. Så kan du tjekke om den er klar til at blive bagt med, ved at fylde et glas med vand og komme lidt af dejen i. Kan den flyde er den god nok.

 2. Bland mel og 3,6 dl vand sammen i din røremaskine og lad det hvile 1 time gerne 2 timer på køkkenbordet.

 3. Opløs gøren i en spsk lunken vand og hæld surdejen i samme skål. Miks det hele sammen med en ske og kom det over i røremaskinen med mel blandingen. Rør dejen på langsom/mellem hastighed i 5 minutter.

 4. Tilsæt salt efterfølgende og skru op på maksimal hastighed på røremaskinen og rør i 5 min. Stop maskinen og lad den nu hvile 10 min. Rør 5 min mere og nu kan du tage lidt olie på fingre og tage et stykke dej op, og se om du kan lave glutentesten, er det så tyndt, at du kan du se igennem dit stykke dej, så er den æltet nok. Dejen skal være lidt klistret.

 5. Hæld dejen over i en oliesmurt skål. Jeg bruger disse kokkebøtter som kan slutte tæt, ellers kan man fint bruge en stor skål og dække til med husholdningsfilm. Lad den stå ved stuetemperatur.

 6. Efter 30 min folder du dejen, dvs gør begge fingerne våde og grib dejen i midten så den ene ende foldes under den anden, gentag et par gange. Se evt viden her under hvordan jeg gør. Det gør du yderligere 1 gang i times 3 gange mere. Der kommer masser af luftbobler og dejen hæver flot op, pas på med at slå luftbobler ud, dem vil vi gerne beholde i dejen. Tag dejen ud på bordet uden mel og stram dejen op. Lad den hvile 30 min. Drys din hævekurv med rismel/hvedemel og læg dejen der i natten over. Kom gerne en plastikpose omkring.
Dag 2:

 1. Næste morgen tænd ovnen på 270 gr (over/under varme) med bradepanderne i. Den skal være godt gennemvarm inden du bager brødet. Efter 30 min tager du dejen ud af køleskabet.

 2. Skær bagepapir i en størrelse der passer til dit brød, så du kan vende brødet ud på. Vend dejen ud på bagepapiret, rids et mønster i dejen med en skrap kniv.

 3. Tag bagepapiret med brødet ind på den varme bradepande og læg en skål vand i nederst i ovnen for at give damp.

 4. Skru ovnen ned på 250 grader og bag brødet i 20 min. Derefter skru ovnen ned til 220 grader og bag yderligere i 10-15 min indtil brødet har fået god farve.

 5. Afkøl brødet på en rist inden du skærer i det. Velbekomme og nyd dit surdejsbrød


23 visninger